A nagy hagyományokkal bíró és a nagyvilágban jól ismert idei Matyóföldi Folklórfesztivál vendégei voltunk Mezőkövesden, a Matyó Népművészeti Egyesület meghívására, augusztus 5-én, a háromnapos rendezvény szombati napján.

Öröm számunkra, hogy a mexikói, bolgár, ír táncbemutatók, az idén 70 éves Matyó Néptáncegyüttes, különféle népzenei műsorok, koncertek, táncházak sorában bemutatkozhatott a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar is, képviselve szűkebb hazánkat, a Bükki Hegyhát vidékét és bemutatva annak népzenei hagyományait. Megyénket még két együttes, az Agyagbanda Zenekar Miskolcról és az ózdi Szabad Szombat Táncegyüttes képviselte.

 

A helyi hagyományok szerint a programok a város egész területén zajlottak, a Táncpajtától a Kavicsos tóig, Mezőkövesd utcáitól a Zsóry fürdőig.

A szervezők szombaton délelőtt vártak minket a mezőkövesdi Táncpajtához, hogy a délelőtt folyamán két alkalommal mutathassuk be műsorunkat, melyhez egy ismertető szöveget kértek településünk és együttesünk bemutatására. A csoport hetek óta izgalommal és lelkesedéssel várta a matyóföldi bemutatkozást. Új műsorral is készültek, hiszen nyolc régi népdalt tanultak meg és gyakoroltak be a régi pávaköri repertoárból, emellett egy hat nótából álló arató blokkal is szerepeltek.

.

A délután folyamán pedig részünk volt a ma oly népszerű –és számunkra újszerű- flashmob keretében,  a Zsóry fürdőben viseletben  dalolva, szórólapokat osztogatva figyelemfelkeltést produkálni a falunak, a csoportnak és  a rendezvénynek, mely bátran állíthatjuk, sikerült!

 

A fellépések között módunk nyílt arra, hogy mintegy szakmai tapasztalatcsere formájában is, megismerkedjünk a matyó hagyományokkal, a tájházakkal, múzeumokkal, hiszen nekünk is  sok feladatot ad a jövőben a megkezdett hagyományőrzési –és ápolási munkánk folytatása.

 

A rendezvény az együttest működtető Együtt Nekézsenyért Egyesület és az Önkormányzat összefogásával valósult meg. Köszönettel tartozunk Csirmazné Cservenyák Ilona ny. könyvtárigazgatónak, aki hónapok óta a programot szervezve, a nap háziasszonyaként segítségünkre volt a fellépések során éppúgy, mint a mezőkövesdi nevezetességek megismerésében.

 

Bízunk benne, a matyókkal találkozunk még…

 A videókat folyamatosan töltjük fel.

BLnéZs

 

Fotók: Bánfalvi Lászlóné, Balogh Kitti

Video: Tózsa-Bánfalvi Gábor