Összefoglaló

IMG_5699

Nagy öröm számunkra, és köszönettel tartozunk a Nekézsenyi Községi Önkormányzatnak, hogy 2016.06.25-én egyesületünk elsőként  vehette igénybe a gyönyörűen felújított Közösségi és Vendégház épületét. Köszönjük vendégeinknek, hogy részt vettek Vacsoraestünkön, és mindazoknak, akik adományjegy vásárlásával támogatták a július 23-án megrendezésre kerülő Sportnapot. 82 db vacsorajegy és 65 db adományjegy kelt el. A kiadások levonása után a bevétel összege 124.175 Ft, mely úgy gondoljuk szépen tükrözi, hogy az esemény elérte célját. Szeretnénk köszönetet mondani minden segítőnek.

IMG_5664IMG_5676IMG_5761

Köszöntő beszéd

“Kedves Vendégeink!

Az Együtt Nekézsenyért Egyesület nevében szeretettel köszöntök minden kedves megjelentet Nyári Jótékonysági Vacsoraestünkön.

Balogh Kitti  vagyok, az Egyesület elnöke és engedjék meg, hogy mielőtt  bemutatnám tevékenységünket, köszöntsem körükben Uj-Tózsa Csabáné

polgármester asszonyt. A helyi Önkormányzat és személy szerint a Polgármester Asszony is, segíti, támogatja munkánkat kezdetektől fogva.

Köszönjük szépen, számítunk rá a jövőben is.

Külön öröm számunkra, hogy ez a mai egyesületi program az első, aminek ez a szép felújított épület ad helyet.Hónapok munkájának gyümölcse ez a szép környezet, falunk nagy múltú Régi Iskolája megújult kívül és belül.Köszönet érte az Önkormányzatnak, reméljük, a jövőben sok jó programnak ad majd helyet.

Most pedig Egyesületünkről szólnék néhány szót.

Évekkel ezelőtt több olyan alkalom adódott, ahol mi, fiatalok összegyűltünk, és arról  beszélgettünk, hogy vajon mi lesz szeretett kistelepülésünk, Nekézseny sorsa a jövőben? Milyen lehetőségeink vannak, amelyeket ki lehetne használni a fejlődés érdekében? Hogyan lehetne összefogni az embereket? Holnap reggelig lehetne sorolni a felmerülő jobbnál jobb ötleteket. Első lépésként úgy gondoltuk, hogy egy egyesület létrehozása megkönnyítené az együtt gondolkozást.

Civil szervezetünk, az Együtt Nekézsenyért Egyesület, 2014 közepén megalakult 38 fővel. Alapító okiratunkban röviden megfogalmaztuk célunkat: összefogás az emberek életminőségének javításáért, hagyományaink, kultúránk ápolásáért, az épített és természetes környezetünk megőrzéséért, valamint a közösségi szellem fejlődésének elősegítéséért. Emellett a helyi adottságokra épülő, azokat fenntartható módon használó vállalkozások támogatása és a helyi termékek értékesítésének elősegítése, a helyi piac kialakítása, valamint a falusi turizmus fellendítésének elősegítése is szerepel elérendő céljaink között.

Jelenleg Egyesületünknek 56 tagja van, nemcsak fiatalok, hanem mindazok, akik egyetértenek céljainkkal és szeretnének egy csapatban dolgozni velünk.

Mondanom sem kell, hogy a tervek megvalósítása közel sem könnyű feladat. Önkéntes tevékenységet végzünk, sokan közülünk (hála Istennek) munkahellyel rendelkeznek, így pihenőidőnket, hétvégéinket fordítjuk az egyesületi munkára.

 Évről évre visszatérő programjainkkal-együtt az Önkormányzattal-,  színesítjük a falu életét. 2015-ben 12 tervezett programból 10 megvalósult, további 2 programba pedig besegítettünk.

 Néhány rendezvényünk a sok közül: “Üzennek a csillagok” Szeleczky Zita szavalóverseny, Mesedélután, Egészségnap, Kerékpáros ügyességi verseny, Fények éjszakája, Sportnap, Idősek napja, Adventi készülődés. Megálmodtuk, és elkészítettük a “Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent” c. kisfilmünket, melyet hamarosan együtt megtekintünk.

Nagy öröm számunkra, hogy létrejöhetett 82 fővel és 15 segítővel a mai Jótékonysági Vacsoraest, és ezt Önöknek köszönhetjük.

65 db Adományjegy is gazdára talált.

 Amint korábban hirdettük, a mai nap bevételét július 23-án, egy emlékezetes Sportnap megrendezésére szeretnénk fordítjuk.

Elhelyeztünk egy Adománygyűjtő dobozt is.

 

Itt is megragadom az alkalmat, hogy ismertessem Önökkel  másik, közelgő fontos programunkat.

 Egyesületünk idei programtervében szerepel az egykori Nekézsenyi Sport Klub  épületének felújítása. 1972-ben társadalmi munkával kezdték el az  építését és a példaértékű összefogás eredményeként 1974-re elkészült. A kis  épületbe 1980-ban a folyóvizet is bevezették.

Ezután hosszú éveken át a futball szolgálatában állva főként zuhanyzási, átöltözési lehetőséget biztosított a focistáknak, és itt tárolták a sportszereket is. Jelenleg nem tölt be funkcionális szerepet. Állapota statikailag megfelelő, de a tető beázik, és további esztétikai problémák miatt lehangoló látványt nyújt a Harka tövében.

 Önkormányzatunk az idén felajánlotta az épületet egyesületünk számára kihelyezett székhelyként. A bent lévő mellékhelyiség kialakítása megkezdődött, befejezésre vár.

A felújítás célja, hogy az építmény hosszú idő után ismét kisebb közösségi alkalmak, beszélgetések, gyűlések vagy akár Hagyományőrző Pávakörünk próbáinak helyszínéül szolgáljon. Az évente megrendezett Sportnap miatt is fontos objektumról van szó.

Az Önkormányzattal egyeztetve az egykor társadalmi munkával felépített létesítményt most is önkéntesek bevonásával szeretnénk helyreállítani. Így a Szeretethíd  program keretében felhívjuk figyelmüket az összefogás lehetőségére.

Várjuk azok jelentkezését:

–akik egy napot, vagy akár pár órát rá tudnának áldozni a közös munkára,

–  és akiknek módjukban áll,a szükséges alapanyagok valamelyikével hozzá tudnak járulni a korszerűsítéshez.

Az épület rendbetétele után szeretnénk a környezetet is szebbé varázsolni.

Ezúton is előre köszönjük mindazoknak, akik bármivel hozzájárulnak terveink megvalósításához.

 

Visszakanyarodva,  ismertetem a mai est menetrendjét.

– Először levetítjük a falunkról készített kisfilmünket, “Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent” címmel.

– Ezután kezdődik az Ózdi Művelődési Intézmények Zenés Színházának műsora, melyben közreműködik:

  Maczó Panka és Dr. Danyi Richard. Előadásukban musical slágereket hallhatunk. Művészeti vezető és  rendező Béri László.

– Ezt követően bőséges lakoma várja a vendégeket.
– A vacsora közben a hangulatot Maczó József biztosítja, aki pedagógus, de régóta foglalkozik zenével. Egyike volt a néhány évvel ezelőtti ózdi István, a király című nagysikerű előadás résztvevőinek is.
– Egy kis játék. :)következik a vacsora után, apró jelképes ajándékokért.
– A megvásárolt belépőjegyek és adományjegyek között kisorsolunk 1-1 ajándékcsomagot is.
– Külön helyszínen  a  labdarúgó EB  egyik  mai nyolcaddöntőjét, a  Horvátország-Portugália meccset is      megnézhetik a drukkerek  21 órától.
– A Büfét a mályinkai Sanyi Kocsma biztosítja.
– Végül hajnalig tart a  mulatság, Szilágyi Tamás alpolgármester úr közreműködésével.
– A rendet a nekézsenyi polgárőrök biztosítják.

Végül engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik  munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez a mai est létrejöhessen.

Kedves Vendégek! Adni jobb, mint kapni… tartja a mondás, melyet most  Önök is magukénak vallanak a mai estünkön való  részvételükkel.

 Kellemes időtöltést, és jó szórakozást kívánok Egyesületünk vezetősége, minden tagja és a magam nevében, még egyszer megköszönve támogatásukat.

Köszönöm  megtisztelő figyelmüket.

Balogh Kitti egyesületi elnök”

Fotók az estéről itt.