Zöld Nekézseny Hírcsatorna 2022/6.

A tölgy az erdő szíve

“Csupa erősség, csupa pompa,

dereka soha nem hajolna,

és kérge kemény, mint a kő.

Szélvésznek zúgva kiált vissza,

gyökere a mélység vizét issza,

és rajta nem fog az idő…”

-Fekete István: Tölgy /részlet/

 

A mai naptól  lesz látható országosan a mozikban Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas vásznakra álmodott természetfilmje: A tölgy az erdő szíve, egy  lélegzetelállító természetfilm egy tölgyfáról és lakóiról.

Előzetes:

https://youtu.be/mSUv9gjl1So

A tölgyfák az európai kultúrában már több ezer éve jelentős szerepet játszanak, az istenek fájaként tisztelte és tiszteli több nép is, méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban is különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében.

A film magyarországi vetítése jótékonysági célt szolgál. A forgalmazó Mozinet minden néző után 100 forintot adományoz az Erdőmentők Alapítványnak, hogy ezzel támogassa erdőtelepítési tevékenységüket, mert mára nem maradt természetes tölgyerdő Magyarországon.

 

A jótékonyság célja a nyilvánosság figyelmének rávilágítása az erdők természetvédelmének fontosságára, növelve ezzel az emberek érzékenységét az erdők biológiai sokfélesége iránt, elősegítve az erdők regenerációját, valamin a mikro élőhelyek helyreállítását. Ennek eredményeként megmaradhat, sőt növekedhet a védett erdei élőlények állománya.

A tölgyek sok állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújtanak mókusoknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. A fa számos állatnak a túlélést jelenti, lombja védelmet nyújt a zord időjárás és a ragadozók elől.

A film több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira.

A Vándormozi közreműködésével –az esélyteremtés jegyében – a film eljuthat olyan magyarországi településekre is, ahol nem működik mozi, így a film vetítésére akár iskolákban is sor kerülhet, szervezett formában.

A film moziban való megnézésével bárki támogathatja az erdővédelmet, mert a filmet forgalmazó Mozinet minden néző után 100 forinttal segíti az Erdőmentők Alapítvány faültetési tevékenységét.

Forrás:

Film az erdő szívéről, a tölgyről | National Geographic (24.hu)

https://erdomentok.hu/

Bánfalvi Lászlóné