Zöld Nekézseny Hírcsatorna 2022/5.

Galagonya, a szív megmentője

Őszi éjjel izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

Szinte mindannyian ismerjük gyermekkorunkból Weöres Sándor: A galagonya című versét, melyet most azért idézünk fel, mert egyesületünk ma délután gyalagonyagyűjtő túrát szervez a településen, Csipkés-tetőre, Rigó Miklós vezetésével: Facebook

A túra alkalmával csipkebogyó és más gyógynövények is szedhetőek lesznek és Rigó Miklós tanácsait is meghallgatják a résztvevők a szedett gyógynövények hatásairól és felhasználásukról.

Mit is kell tudnunk a galagonyáról,  erről a szív-és érrendszer megmentőjének is tartott gyógynövényről?

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik, virága fehér, illatos. Április-májusban nyílik, ezt  májusban gyűjtik, míg a piros bogyós termést az első fagyok előtt, októberben szedik. Népies elnevezések: májusvirág, istenalma, isteni gyümölcs, gelegenye, giligán.

Bátran állíthatjuk, hogy a galagonya, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője . Az antik világban már ismert volt gyógyító hatása is, akkor főképp  köszvény  ellen használták. A 17. századtól kezdődően azonban már a  vérnyomás csökkentésére, szívpanaszokra javasolták az orvosok. Nagy becsben tartják a természetgyógyászok, lássuk, miért!  A galagonya az egyik legjobb, ha nem a legjobb gyógynövény szívproblémák esetére, a szív gyógynövényének is szokták nevezni.

Mik a galagonya hatóanyagai?

A gyógynövény az öregedő szív elixírje, szívelégtelenség, ritmuszavarok, artériás görcsök elleni természetes gyógyszer, kiváló értágító. Hatóanyagai serkentik a szív működését, a keringést, vérnyomás- és koleszterincsökkentő. Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák. Hosszú távon is lehet használni, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, mert nem halmozódik fel a szervezetben, így túladagolás nem fordulhat elő.

A galagonya gyógyhatásai

Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, rugalmasan tartja a szívizomsejteket, az érfalakat. Serkenti a szívizom vérellátását. Teája értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés  kialakulását.

Felhasználási módjai

A termésből  készíthetünk teát, melyet egy éjszakán át áztatni kell, forralni nem szabad, hogy a C vitamin tartalma megmaradjon. Felmelegítve, leszűrve fogyasztható.

Készíthető belőle tinktúra és ülönleges “szívlekvár” is, melynek  hozzávalói: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Arra mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, hogy  aki előírt gyógymódja mellett a galagonyát is szeretné kipróbálni, konzultáljon kezelőorvosával. A galagonyatea vagy -tinktúra rendszeres alkalmazásával és a kezelőorvos irányításával csökkenthetők a gyógyszeradagok.

Forrás: Galagonya: a legjobb szíverősítő, vérnyomáscsökkentő | Házipatika (hazipatika.com)

Képek:  hazipatika.com  és eletigenlok.hu

Bánfalvi Lászlóné