Bár még csak május hónap közepén tartunk, Egyesületünk ének-zenei együttese, a  Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar máris eseménydús hónapokat tudhat maga mögött.

Az idei esztendő első napjai szomorúságot hoztak a tagok számára, hiszen újabb kedves társuktól, Magyar Gézáné Irénkétől kellett búcsút venniük. Bár az eltávozott régi társakat nem pótolhatja semmi, mégis megnyugvást hoz számukra, hogy rendszeresen újabb és újabb tagokkal bővül az együttes.

A január végi évköszöntő összejövetelükön jókedvvel, énekelve köszöntötték az idei esztendőt. A téli hetek munkával, rendszeres próbákkal teltek, ahol nemcsak a régi repertoárt gyakorolták, hanem új dalokat is tanultak. Emellett folyamatosan egyre szépülnek a fellépő ruhák és elkészültek a citerák alá a Nekézseny feliratú, jellegzetes helyi motívumokkal díszített terítők is.

Az év első fellépésére április 29-én került sor Budaörsön, ahová – a tavaly Nekézsenyben  fellépett Bányai Márton nótaénekes ajánlására-az ottani Piros Rózsa Dalkör által szervezett  „Édesanyám úgy szeretett…” című  népdal-és nóta délutánra kaptak meghívást. A program tiszteletre méltó momentuma volt, hogy Igó Lenke kíséretében az együttes tagjai tiszteletük jeléül felkeresték Igó István iskolaigazgató, karnagy, az egykori Pávakör alapítója és vezetője, valamint felesége nyughelyét a Kelenföldi Szent Gellért Plébánia Urnatemetőjében.

Május 12-én –én Járdánháza község várta a népdalok szerelmeseit, az immár 14. alkalommal megrendezett „Egy Falu – Egy nóta” című rendezvényen. A házigazda Járdánházi Vadvirág Népdalkörön kívül fellépett és nagy sikert aratott a Tarnaleleszi Ezüstvirág Nyugdíjas Klub, a Sátai Nefelejcs Nótakör, az Arlói Vegyeskórus Hagyományőrző Népdalköre, a Novaji Asszonykórus- különleges, autentikus népviseletükben-, a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar, valamint az arlói táncosok. A programon  az éneklés mellett táncmulatság is szerepelt, a tarnalelesziek és arlóiak körtáncához szinte minden résztvevő  örömmel csatlakozott.

Legközelebbi fellépésük június 2-án Sátán lesz az idei ottani Kulturális Fesztiválon.

Augusztus 25-én pedig itthon, a III. Nekézsenyi Hagyományőrző Napon láthatják és hallhatják őket a népdalok kedvelői.

További sikeres szerepléseket kívánunk Pávakörünknek, a hagyományőrzés jegyében.

Nagy örömünkre pályázati támogatásból hamarosan hat darab új citera szolgálja majd az együttest.

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk facebook oldalukat, ahol bővebb információt találnak, s ahonnan képeinket is válogattuk:

https://www.facebook.com/groups/855197997960540/

BLnéZs