Nemzedékek

NEMZEDÉKEK ÉRTÉKE-ÉRTÉKES NEMZEDÉKEK CÍMŰ PÁLYÁZAT


“Nemzedékek együtt Nekézsenyben” projekt

ENE nemzedékek értéke

recept


borító-előlap2

 (A könyv megnyitásához kattintson a borítóképre)


 Asszonybál 2018

Asszonybál plakát 2018.

Készül a nekézsenyi receptfüzet

Február 10-én, szombaton délután nekézsenyi lányok, asszonyok – no meg egy-két férfiember is, az egyensúly kedvéért – sietett a Hagyományok Háza régi szárnyába, kezükben minden jóval megrakott  tányérral, tállal,  tálcával.

Bent az egyik teremben szebbnél szebb terítőkkel letakart asztalok, rajtuk lámpák, reflektorok és fényképezőgépével a tettre kész és elszánt fotós, aki most különleges feladatot vállalt.

Ételfotózásra hívta az Együtt Nekézsenyért Egyesület mindazokat, akik vállalták, hogy elkészítenek, feltálalnak egy-egy általuk sütött-főzött finomságot, legyen bár az leves, húsétel, savanyúság, vagy sütemény.

Az Egyesület a „Nemzedékek együtt Nekézsenyben” című támogatott pályázata keretében – a Szüreti mulatság, az Idősek Napja, a zenei CD megjelentetése mellett – vállalta egy nekézsenyi ételeket tartalmazó receptfüzet megjelentetését is.

A füzetben szereplő ételek fotózására került sor szombat délután, aminek a végeztével, be kell vallanunk, üresen kerültek haza a tányérok és a tálcák, bizonyítva, hogy bizony a finom, jó ízekkel sem volt probléma, köszönet érte minden szakácsnak és kuktának.

És hogy milyen ételek receptjeivel, képeivel találkozhatnak majd az érdeklődők a kiadványban, az maradjon titok, egészen március 17-ig, az idei Asszonybálig, amikor a receptfüzet bemutatásra kerül.

Ízelítőül néhány kép a fotózásról, melyeket Balogh Kitti készített.

 BLnéZs

Honlapra

 

Karácsonyra  hangolva … 2.

23768794_1704446256272976_1325445918_o

A témával kapcsolatos előző cikkünkben jeleztük, hogy november 18-án kerül sor a CD zenei anyagának felvételére. A miskolci  HangArt Stúdióban 11.18-án délelőtt először a Hosanna Zenekar, majd a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör, végül a Nekézsenyi Citerazenekar énekelte és játszotta fel énekeit és dalait. Modern technológia, kiváló hangszigetelés jellemzi a stúdiót, ahol rögzítették az óvodások prózai-és verses betétjét és a közösen előadott énekeket is.

Hamarosan kezdődnek az utómunkálatok, hogy Karácsony előtt minden érdeklődő meghallgathassa, hogyan énekelnek együtt a nekézsenyi nemzedékek…

IMG_0083 IMG_0078 IMG_0157 IMG_0152 IMG_0141 IMG_0131 IMG_0106 IMG_0098 IMG_0087

                                                                                                                               Fotó és szöveg: BLnéZs

Karácsonyra hangolva…

IMG_9921

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzedékek értéke – Értékes nemzedékek című pályázatán – mint ahogy már hírt adtunk róla-, a „Nemzedékek együtt Nekézsenyben” projektünk támogatást nyert.

A sokféle pályázott program közül már megvalósult az idei Szüreti felvonulás és mulatság– melynek bevételével az óvodát támogattuk-, és az Idősek Napján, a szépkorúakat köszöntő rendezvényünk, melynek énekművész vendége Dobó Katica volt, aki nekézsenyi felmenőkkel is bír.

A nyertes pályázat egyik legjelentősebb programeleme annak a zenei, a karácsony ünnepét köszöntő CD-nek az elkészítése, melyen nemcsak falunk népzenei hagyományait, hanem az egyházi dicsőítő zene világát is be kívánjuk mutatni. A karácsonyra megjelenő CD-re kerülő dalok, énekek próbái már hetek óta folynak. A lemezen szereplő Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar, valamint a Hosanna Zenekar tagjai hetente nemcsak külön, hanem együtt is próbálnak, hiszen a CD három blokkból áll majd, a külön-külön programblokkokat közös éneklés zárja. A blokkok között óvodásainktól hallhatunk ünnepi verseket.

A zenei felvétel november 18-án lesz egy miskolci zenei stúdióban, melyet az utómunkálatok követnek majd.

Ezen az ünnepi CD-n – melyet nagyon várunk-, valóban együtt énekelnek, verselnek a mai nekézsenyi nemzedékek, a legkisebbektől, a szépkorúakig.

IMG_9917 IMG_9914 IMG_9913 IMG_9912 IMG_9911

A képek az október 30.-i közös próbán készültek.

Fotó és szöveg:BLnéZs

 

Szüreti felvonulás és mulatság, 2017

 

A szüreti felvonulás és mulatság a NEMZEDÉKEK-17 pályázaton belül a „Nemzedékek együtt Nekézsenyben” című projekt keretében valósulhatott meg.

09.30- án szombaton 14:00-kor a felvonuláson mintegy 40 ember vett részt óvodáskorúaktól egészen szépkorúakig, és jó néhány nekézsenyi érdeklődő számára nyújtottunk élményt- generációk találkozását élhettük át. 3 lovas szekéren és gyalogosan nótákat énekelve vonultunk végig az utcákon, ezzel segítve a hagyomány fenntartását kis falunkban. A Nekézsenyi Napraforgó Óvoda óvodásai és óvónői az újonnan elkészült hagyományőrző ruhákat viselték.

IMG_9196

Este mulatsággal folytatódott a program, ahol hajnalig tartó fantasztikus élőzenére táncolhattunk Szlabik Erik és Viki jóvoltából.

A rendezvény teljes bevételével a Nekézsenyi Napraforgó Óvodát támogattuk, melynek összege: 131.956 Ft lett.

Úgy gondoljuk, ez a programsorozat méltóképpen tükrözi településünk és a környező falvak lakóinak összefogását, mely jelen esetben az óvodás szülők segítségnyújtásában és részvételében valósult meg, és mely értéket a jövőben további programjainkkal is kívánunk erősíteni.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

21767708_1483812234989260_2048420257_n

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.