Zöld Nekézseny Hírcsatorna 3.

Egy egészen örömteli hír a National Geographic Magyarország Magazin oldaláról

Idén április 8-án láttam az első füstifecske párt (Hirundo rustica)  Apácatornán. Nagy valószínűség szerint, hamarosan követik a többiek is.

FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

Füstifecske

Pihenő füstifecske
FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

A magyar állomány jelentős része Dél-Afrikába vonul a Földközi-tenger keleti részét követve. Fészkét nyállal kevert sárcsomókból építi. Kiszámították hogy egy-egy fészekhez 750-1400 sárgalacsin szükséges, ezek egyenkénti átlagos súlya 0,48 gramm. A megfigyelések szerint a sárgyűjtés idején a fecskepárnak 220 kilométert kell repülnie.

A fecske szinte állandóan a levegőben van, mert a repülő rovarokra, legyekre a legelésző csorda körül vagy a vizek felett vadászik. Ornitológusok megfigyelései szerint egyetlen példány egymillió rovart pusztít el évente.

Szinte egész Európában csökken a fészkelő párok száma, a mezőgazdaság átalakulásával napjainkban hazánkban is drasztikus állománycsökkenésnek lehetünk tanúi. Magyarországon a füstifecske védett faj, eszmei természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Vigyázzunk rájuk!

Forrás: https://ng.hu/termeszet/2020/04/08/megerkeztek-az-elso-fecskek/?fbclid=IwAR3y8gW8rjLmVPEkjd4UMHgD3_lLxf_v-4R88orJP2Vreh75WrbCaLFOtyU

Bné