Tanfolyamon Szabó Gyuri bácsinál

szöveg

„Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon második gyermekként. A város szélén laktak, a határhoz közel. Az utcabeli egykorú fiúkkal egész nap az erdőben csavarogtak, úgy ismerték a természetet, mint a tenyerüket.
Kisgyermekként nagyanyjától, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfüvek ismeretét használatát.
Nyugdíjazása után minden idejét a gyógynövényeknek tudta szentelni.
Egész nyáron járta az erdőt, szedte, szárogatta a növényeket, amiket aztán szívből jövő jó tanácsok kíséretében eladott a miskolci piacon.
Hamar híre ment a füves bácsinak, egyre többen keresték a füveit meg a tudományát…    számos teája, teakeveréke segíti az embereket egészségük megőrzésében, a betegségek könnyebb legyőzésében.
„Gyuri bácsi” ma már híres ember. Hite, tántoríthatatlan meggyőződése a növények gyógyító erejében sokakat vonzott a fitoterápia világába.”-ez az ismertető olvasható Gyuri bácsi honlapján-részlet-
Innen tudható, hogy
a Bükki füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület gyógynövénytúrákra is invitálja a Bükk legszebb kis falujába, Bükkszentkeresztre a gyógynövények szerelmeseit, ahol meg lehet ismerni a  Gyuri bácsi által létesített oktatókertet, a festői szépségű túraútvonalakat, a Bükkben honos, vadon termő gyógynövényeket.

szöveg1

Egy ilyen három napos gyógynövényismereti túrán vett részt egyesületünk képviseletében, egyik tagunk, Tóth Jánosné, Erzsike július 20-22. között.( Túravezető Lakatos Márk)
A  gyógynövényismereti túrákat azoknak ajánlják, akik szeretnék alaposabban megismerni a gyógynövények világát, a gyógynövények botanikai hátterét, gyűjtését és a felhasználási módjait.
Az átfogó ismereteket nyújtó szakmai előadásokat, gyógynövénykert-látogatásokat, változatos terepitúrákat, a bükkszentkereszti nevezetességek bemutatása egészítette ki.
És ami a legfontosabb: amikor programjai engedik, Gyuri bácsi is tart előadást a csoport résztvevőinek. Most is két általa tartott szeminárium is szerepelt a programban. Erzsike nagyon hasznosnak tartja a képzést
, az ott tanultakat pedig egyrészt a református templom gyógynövénykertjében, másrészt pedig egyesületi programokon, valamint a tanult ismeretek átadásán, egyéni segítségnyújtáson kívánja kamatoztatni. A képeket Tóth Jánosnétól kaptuk.
Olvasásra ajánljuk: https://gyorgytea.hu/, valamint akit érdekel, javasoljuk, kérjen felvételt a Gyuri bácsi gyógynövénytúrái című facebook csoportba.

Bánfalvi Lászlóné

1. Program

2. A Gyógynövénykertben

3. Erdei túrán egy több száz éves tölgy alatt

5. Az Emléklap átvétele

4.. Az Emléklap a képzésről