„Szépséget a békében, hitet a háborúban, vigaszt az összeomlásban, reményt a hontalanságban -adhat-e valaki ennél többet nemzetének?” -Szeleczky Zita síremlékének felirata, Zászlós Zsóka György verssorai-

FELHÍVÁS

363475_214625571_bigazszeleczky_zita_3_1805058_3016

„Üzennek a csillagok”

-Szeleczky 100-

című

SZAVALÓVERSENYRE

Kedves Gyerekek!

A Nekézsenyi Önkormányzat, a Szeleczky Zita Alapítvány és az Együtt Nekézsenyért Egyesület az idei évben első alkalommal hirdeti meg szavalóversenyét az általános iskolák

felső tagozatos tanulói részére, melyre

  1. március 28-án, szombaton 14:00 órakor

kerül sor a nekézsenyi Idősek Otthona Nagytermében

A versenyre a településünk környékén lévő általános iskolák tanulóinak jelentkezését várjuk,

két kategóriában: I. kategória: 5-6. osztályosok; II. kategória: 7-8.osztályosok.

A szavalóversenyt Szeleczky Zita színésznő emlékére ajánljuk, akinek idén lesz születésének 100. évfordulója, s családi kötődése, gyermekkori emlékei erősen fűzték a településhez. Végakarata szerint örök nyugalomra is a családi sírhelyen, Nekézsenyben helyezték. Hagyatékának egy része a nekézsenyi Szeleczky Zita Emlékházban kapott helyet. Szellemi örökségének méltó folytatása ez a szavalóverseny, amellyel szép magyar beszédére, csodálatos versmondására emlékezünk.

Nevezni egy magyar költő szabadon választott versével lehet, melynek témáját az a hazaszeretet, valamint az a szeretet-és felelősségteljes kötődés adja az itthoni tájhoz, mely Szelecky Zitát is jellemezte.

Kérünk benneteket, hogy életkorotoknak és egyéniségeteknek megfelelő verset válasszatok. A versek kiválasztásában iskolátok magyar szakos tanárai és lakóhelyetek könyvtárosai segítséget nyújtanak, akiknek a jelentkezési lapotokat leadhatjátok.

A Jelentkezési lap letölthető az Irattárból. Kérjük a felkészítő tanárokat, hogy email-ben (egyuttnekezsenyert@gmail.com) küldjék el számunkra, mellékelve mellé a tanulók által kiválasztott verseket is.

Jelentkezési határidő: 2015. február 28.

A versek elhangzása után a helyezésekről, a díjak odaítéléséről szakértő zsűri dönt, melynek tagjai között a versenyt meghirdető szervezők is helyet kapnak.

Díjazás:

-minden résztvevő Emléklapot kap,

-a két kategória első 3 helyezettje Oklevelet kap, könyvjutalomban és értékes tárgyi jutalomban részesül,

-a két első helyezett szavalatával részt vehet a 2015. április 18-án, Szeleczky Zita születésének 100.évfordulójára emlékező ünnepségen, ahol átadásra kerülnek az értékes tárgyi jutalmak is.

A versennyel kapcsolatosan információ kérhető: Balogh Kitti, az Együtt Nekézsenyért Egyesület alelnöke,
Tel.: 06-30-575-3666

Szeretettel várunk benneteket, ünnepeljük együtt a szép magyar verset!