Két fiatal, akik gyönyörű álmukat Nekézsenyben váltják valóra

Mónika és Mihály. Két céltudatos, energiával teli fiatal, kiknek volt egy gyermekkori álmuk: egy ház az erdőben. Hogyan lett ebből az álomból két vendégház, melyek telt házzal üzemeltek a faluban úgy, hogy szinte észre sem vették településünk lakói? Egy baráti beszélgetéssé változott interjúban meséltek nekem erről:

„Volt egy gyermekkori álmunk, egy ház az erdőben. Aztán ahogy éltük az életünket, építettük a karrierünket, ez egy kicsit háttérbe szorult – meséli Mónika. – De ahogy teltek az évek, a városi rohanó napok során egyre inkább éreztük, hogy valami mást is szeretnénk, s egyre gyakrabban jutott eszünkbe ez a gyerekkori álmunk. Aztán rátaláltunk Nekézsenyre, és már az első idelátogatás során beleszerettünk a helybe, mai napig úgy érezzük, hogy hazatérünk ide, köszönhetően a helyiek vendégszerető, kedves, gondoskodó és nyílt természetének.

Először a Vörösmarty út végén található Forest Cottage-et kezdtük el szálláshellyé alakítani, ami több éves munka után nyitotta meg ajtaját az idelátogató vendégek előtt.

Majd ehhez csatlakozott a falu belsejében, a Zrínyi úton található Apple Pie House.

Mindkét házunk kialakításánál arra törekedtünk, hogy minél többet megőrizzünk a helyi építészeti stílusból, az építők keze munkájából. Házaink egységes jellege az erdőre nyíló panorámát adó ajtó, valamint, a helyi népművészeti motívumok feltűnő, szembeötlő helyen való megjelentetése is.

Nem titkolt célunk, hogy a falu barátságos, csendes jellegét segítsünk megőrizni, ezt elsődlegesen figyelembe vesszük vendégkörünk kialakításánál, és ennek megfelelően alakítottuk ki házirendünket, a vendégekre vonatkozó szabályzatokat is.

Mindkét házunk, sőt a készülő harmadik is, egyedi, nevének megfelelő jellegű. A Forest Cottage kialakításakor egy csendes, elvonulós helyet szerettünk volna kialakítani, egy házat az erdő közepén, de elérhető közelségben. A férjem jelenleg is itt munkálkodik, az erdő telepítését végzi. Ennél is nagyon ügyeltünk, hogy a tájra jellemző növények kerüljenek elültetésre, így tölgy, mogyoró és hársfa telepítése zajlik. Fontos számunkra, hogy a házakról kialakult benyomás pozitív legyen, így nem csak a képi megjelenés, hanem az illatok is nagyon fontosak számunkra. Itt van jelentősége a hársaknak.

Az Apple Pie House kialakításánál központibb elhelyezkedéséből adódóan is inkább olyan „nagymama háza” érzést szerettünk volna elérni, ezért ide csak birsalmákat telepítettünk, hogy már az illattal is kapcsolódjunk ehhez az élményhez, ha az ide látogatók valahol egy finom almás pite illattal találkoznak, már eszükbe fog jutni a mi kis házikónk, az itt szerzett élmények.

A koncepciónk jónak mutatkozik, a vendégházak telt házzal üzemeltek, a vendégek szájról szájra adják tovább a hírünket, egyre népszerűbbek vagyunk.

De nem csak a saját vállalkozásunk felfuttatása a célunk. Szeretnénk Nekézseny értékeit, kultúráját, népművészetét minél szélesebb körben népszerűsíteni, bemutatni.

Ehhez nagy segítséget nyújt a honlapunk is, amely a www.szallasabukkben.hu címen elérhető. Itt nem csak vendégházainkról, hanem a településről, a tájegységről is sok információt találhat az, aki ránk talál.

Vendégkörünk főleg olyan emberekből tevődik össze, akik maguk is vágynak a természet közelségére, a csendre, nyugalomra, békére. Főleg értelmiségi, családos vendégeink voltak, még külföldről, a távoli Kazahsztánból is érkeztek hozzánk látogatók.

Jövőbeni terveink között szerepel harmadik vendégházunk megnyitása, valamint szoros kapcsolatot, együttműködést szeretnénk kialakítani a település lehető legtöbb fórumával, az önkormányzattal, az Együtt Nekézsenyért Egyesülettel, helyi vállalkozókkal. Nagyon örülünk, hogy egy túraútvonal kialakítása nem csak nekünk, hanem az egyesületnek is a tervei között szerepel, ebben is szívesen együttműködünk, segítünk. Szeretnénk a települést minél jobban megismertetni az idelátogatókkal, a kultúráját, népművészetét úgy is népszerűsíteni, hogy az önkormányzat, vagy az egyesület által létrehozott ismertető füzetecskéket elhelyezzük vendégházainkban, valamint terveink között szerepel, hogy együttműködve az egyesület keretein belül működő díszítőkörrel kis ajándéktárgyak vásárlását tegyük lehetővé vendégeink számára. Ugyanígy szeretnénk együttműködni a helyi termelőkkel, kézművesekkel vállalkozókkal.

Nekünk Nekézseny nem csak vállalkozás, hanem a szívügyünk. Nagyon megszerettük, és mint említettem, otthonunknak érezzük. Szívünkön viseljük jelenét, jövőjének alakulását.”

Nagyon szépen köszönöm ezt a hangulatos, őszinte, baráti beszélgetést Mónika és Mihály.

Az alábbi fotókon pedig Önök is megtekinthetik a két elkészült vendégházat. Ezúton is köszönjük nekik a fotókat.

Apple Pie House

20190404_10521720190404_10584320190404_10494220190404_10481120190404_10325720190403_11485120190404_104843

Forest Cottage

20170722_181023 másolata20171130_09580620190902_09111120190404_10025520190404_095732 20190404_095534 20190404_100745

Szívből kívánom, hogy ez a szép álom, melyet megálmodtatok kiteljesedjen, az együttműködés valóra váljon, Nekézseny értékei megmaradjanak és az utókor is megismerhesse ennek a gyönyörű tájnak a varázsát, az itt élő vendégszerető, nyitott szívű emberek kedvességét.

 

Andók Veronika