Üzennek a csillagok – Szeleczky Zita Szavalóverseny
Nekézseny, 2019. 05. 10.

Beszámoló

2019. 05. 10-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre az Együtt Nekézsenyért Egyesület, az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtár Ózd   és Nekézseny Község Önkormányzata közös szervezésében az “Üzennek a csillagok” Szeleczky Zita Szavalóverseny Nekézsenyben. A szavalóversennyel évről évre  méltóan emlékeznek az anyai ágon nekézsenyi kötődésű színművésznőre, Szeleczky Zitára, a művésznő szép magyar beszédére és csodálatos versmondására.

Ebben az esztendőben az általános iskola felső tagozatos tanulói számára került kiírásra a verseny két kategóriában. Az 5-6. osztályosok az I. kategóriában, míg a
7-8. osztályos tanulók a II. kategóriában szerepeltek a szavalóversenyen. A versenyre nevezni egy magyar költő szabadon választott versével lehetett, melynek témáját az a hazaszeretet, valamint az a szeretet-és felelősségteljes kötődés adja a szülőföldhöz, mely Szeleczky Zitát is jellemezte.

A versenyre Ózdról és vonzáskörzetéből érkeztek a résztvevők, akik felkészítő pedagógusaik segítségével remekül szerepeltek az öt tagú zsűri és az érdeklődő közönség előtt. A szavalatok elmondása előtt Uj-Tózsa Csabáné, Nekézseny község polgármestere és Balogh Kitti, az Együtt Nekézsenyért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, akik ezek után egy érdekes és jól összeállított prezentáció keretein belül ismerkedhettek meg Szeleczky Zita gyermekkorával és iskolás éveinek, tanulmányainak történetével Bánfalvi Lászlóné előadásában, aki az ÓMI Városi Könyvtár nyugalmazott vezetője, és az Együtt Nekézsenyért Egyesület alelnöke.

A tanulók gyönyörű verseket mondtak szépen, helyes magyarsággal, jó hangsúlyozással igazi élményt nyújtva a közönségnek és sok munkát adva a zsűrinek.
Amíg a zsűri tagjai: Uj-Tózsa Csabáné Nekézseny polgármestere, zsűrielnök; Csörgőné Csépányi Krisztina az ÓMI Városi Könyvtár Ózd vezetője, a zsűri alelnöke; Bánfalvi Lászlóné, az ÓMI Városi Könyvtár nyugalmazott vezetője, az Együtt Nekézsenyért Egyesület alelnöke; Váraljai Tímea, nekézsenyi származású magyar-ének szakos tanárnő és Varga Béláné nyugalmazott nekézsenyi tanítónő összesítették a pontszámokat addig a résztvevőknek lehetősége nyílt megtekinteni a Szeleczky Zita Emlékházat Lukácsné Éva vezetésével.

A művésznő emlékére létrehozott tárlat megtekintése után elérkezett a délután legizgalmasabb része, a díjazottak jutalmazása. A zsűri részéről Váraljai Tímea magyar-ének szakos tanárnő értékelte a résztvevők szereplését, és gratulált az összes szavalónak, hisz mindegyikük tudásának legjavát mutatta be az igazán színvonalas rendezvény keretein belül. A verseny eredményét ismertette és a díjakat átadta Balogh Kitti, az Együtt Nekézsenyért Egyesület elnöke, valamint a könyvtár részéről Csörgőné Csépányi Krisztina az ÓMI Városi könyvtár vezetője és Bánfalvi Lászlóné,ÓMI Városi könyvtár nyugalmazott vezetője. Mindkét kategória első helyezettje külön könyvjutalomban részesült, melyet Uj-Tózsa Csabáné, Nekézseny polgármestere adott át.

A helyezettek kategóriánként:

I. kategória:

1. helyezett: Csipkès Kristóf
2. helyezett: Kovács Balázs Gyula
3. helyezett: Nagy Zsófia
Különdíjban részesült: Simon Martin

 

II. kategória:

1. helyezett: Szomor Sára
2. helyezett: Kovács Fanni Eszter
3. helyezett: Kis Xènia
Különdíjban részesült: Váradi Daniella Amanda

 

További különdíjat ajánlott fel Andók Veronika, nekézsenyi költőnő, a díjazottja: Váradi Kitti volt.

Az Együtt Nekézsenyért Egyesület ezúton is köszönetét fejezi ki a szavalóverseny támogatóinak, és önkéntes közreműködőinek. Hálás köszönet
Nekézseny Község Önkormányzatának, az ÓMI Városi Könyvtárnak, Uj-Tózsa Csabánénak, Bánfalvi Lászlónénak, Csörgőné Csépányi Krisztinának, Váraljai Tímeának, Varga Bélánénak, Rosa Norbertnek és a Quartett-Tech Kft-nek, Szilágyi Tamásnak és Kiss Ferencnek, Magyar Richárdnak, Bartók Tamásnak, Szilágyi Tamásnénak, Husonyicáné Csízi Tündének, Restás Nikolettnek, Barta-Szalmás Lászlónak, Fekete Józsefnének, és Lukácsné Évának.

A.V.

A fotókat Restás Nikolett készítette: