Újabb borsodi településsel, tájegységgel ismerkedtek meg Hagyományőrző Pávakörünk és Citerazenekarunk tagjai, amikor szeptember 29-én eleget tettek a „Kurityánért” Alapítvány meghívásának, az I. Amatőr Előadók Találkozóján való résztvételre.

43122202_332116650869585_2429518482287624192_n (1)

A másfél ezer lakosú község Kazincbarcikától északra néhány kilométerre fekszik a Szuha patak völgyében, az észak-borsodi dombvidéken, a Sajó és a Bódva között. A nagy múltú település látnivalói a Pallavicini-kastély, a Pálos kolostorrom és a Horgásztó.   

Az Alapítvány a Zene Világnapja tiszteletére indította útjára a sorozatnak tervezett rendezvényt a különleges atmoszférájú, felújított Lovarda Színházteremben.

A szervezők az alábbi szlogent választották:

„Úgy érzed valamiben, kiemelkedő vagy? Gyere és színezd be Kurityánt a tehetségeddel.”

A 19 részt vevő, szólista, népdalkör, tánccsoport az alábbi kategóriákban mutathatta meg tudását: 1) Szóló ének (táncdal, népdal, nóta, operett, stb. 2) Vers, próza, mesemondás 3) Hangszeres szólista, együttes 4) Népdalkör, énekkar, 5) Tánccsoport, (néptánc, modern tánc, hagyományőrző táncok, mazsorett, egyéb táncok,) 6) Népszokások, gyermekjátékok bemutatása.  

A fellépők a zenekultúra széles skáláját felvonultatták: nagy sikert aratott az Edelényi Férfikórus éppúgy, mint az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület, vagy a Bánhorvátról, Vadnáról, Tardonáról érkezett népdalkörök, köztük a mi együttesünk is.

Gratulálunk a szervezőknek. Köszönjük, hogy a rendezvényen részt vehettünk, elvihettük falunk üdvözletét a Szuha völgyébe és bemutathattuk Nekézseny és a Bükki Hegyhát népdalkincsét. 

 

Reméljük, jövőre újra találkozhatunk.

BLnéZs

EMLÉKLAP