Csak a ‘Hírek’ megtekintése:

Ajánló- Álláslehetőség Nekézsenyben

Névtelen

Advent I.

Az első Adventi gyertyagyújtás képei

     20171203_15314920171203_153232_00220171203_153325_01520171203_153457    20171203_15384720171203_153903

Idősek napja Nekézsenyben, 2017

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Szeretettel várjuk Önöket.

IDŐSEK NAPJA

A zene világnapja

Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot rendeznek. Az ünnep 1975-ben azzal a céllal jött létre- Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására-, hogy népszerűsítse a zeneművészetet a népek közti barátság és megbékélés jegyében.

Az ózdi Városi Könyvtár különböző zenei programokkal évek óta megemlékezik az ünnepnapról. Az idén október 2-án, hétfőn délután várták a zenekedvelőket, ezúttal egy népzenei programra, melyre Egyesületünk csoportja, a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar is meghívást kapott. A sokszínű programban szerepeltek a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai, Eke Zoltán Sátáról és a Folkbetyárok formáció is.

Örültünk a lehetőségnek, hogy Egyesületünk és településünk is köszönthette ezt a szép ünnepet. Köszönjük népzenei csoportunk tagjainak, hogy vállalták a fellépést, ezzel is támogatva tevékenységünket.

A rendezvény hivatalos képeit a könyvtártól kaptuk. Köszönjük.

ENE BLnéZs

Szüreti felvonulás és mulatság Nekézsenyben 2017

Várunk mindenkit szeretettel!

Elnökségi ülés és Közgyűlés

MEGHÍVÓ

Tisztelt Egyesületi Tag!

Szeretettel meghívjuk az Együtt Nekézsenyért Egyesület Elnökségi ülésére és Közgyűlésére.

 

Helyszín:                                  Közösség ház (régi iskola)

Időpont:                                   2017. szeptember 23. (szombat)

Elnökségi ülés kezdete:         09:30

Közgyűlés kezdete:                 10:00

 

Tervezett napirendi pontok: 

  1. 2017. év pénzügyi összegzése
  2. 2017. év eddigi programjainak értékelése
  3. 2017. év hátralévő programjainak megtervezése
  4. Tagsági viszonyok rendezése
  5. Tagdíjak rendezése
  6. Pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás
  7. Alapszabály módosítása

„Az Elnökségi ülés határozatképes, ha a szavazásra jogosult elnökségi tagokból legalább az 50%+ 1 fő jelen van. Határozatképtelenség miatt ismételten összehívott ülések is csak akkor határozatképesek, ha azokon az Elnökség tagjaiból 50%+1 fő jelen van.

A Közgyűlés határozatképes, ha azon a szavazásra jogosultaknak 50%+1 fő jelen van. Ellenkező esetben az elnök köteles a közgyűlést ismételten összehívni 15 napon belül. Az ismételten összehívott közgyűlés létszámától függetlenül határozatképes az eredeti napirendi pontokban.”

/Alapszabály- részlet/

Felhívjuk figyelmét, hogy az Elnökségi ülés és a Közgyűlés ülései nyilvánosak. Ha ismer olyan személyt a környezetében, aki tagként szeretne csatlakozni Egyesületünkhöz, hívja el magával a gyűlésre, ahol lehetőség lesz a belépésre.

Várjuk szeretettel!

Tisztelettel:

                                                                                                Balogh Kitti

elnök

Nekézseny, 2017.09.13.

Táborlakók a könyvtárban

Táborlakók a könyvtárban

A Református Gyermektábor résztvevői tegnap délután a könyvtárban jártak. Megismerkedtek a könyvtári szolgáltatásokkal, rácsodálkoztak a könyvek, folyóiratok sokaságára, a rendelkezésre álló számítógépekre, melyekkel internetezni lehet. Megnézték falunk szülöttének, Balogh Béni írónak az életéről és munkásságról szóló kiállítást, megismerkedtek könyveivel, meghallgatták Nekézseny című kis mondáját, mely érdekes, mesés magyarázatot ad falunk nevének eredetéről. Érdemes elolvasni!

Reméljük, a meghirdetett Balogh Béni műveire épülő rajzpályázatra sok alkotás születik majd…

Ismételten felhívjuk a figyelmet a rajzpályázatra, melynek felhívását mellékeljük, a Nekézseny mondával és a könyvtárban készült néhány képpel együtt.

http://www.nekezsenykozseg.hu/2017/05/11/palyazati-felhivas-gyerekeknek/

NEKÉZSENY

20170808_163314 20170808_163320 20170808_163326 20170808_163335

Tábornyitogató

Nekézsenyi Református Gyermektábor

 

A mai napon a Nekézsenyi Református Egyházközség szervezésében, Ottenberger Balázs lelkipásztor vezetésével, 31 résztvevő gyermekkel, megkezdődött az idei Nekézsenyi Református Gyermektábor. Az egész napos foglalkozásoknak a Közösségi Ház ad otthont. A hét üzenete “Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem.” (János 10,14). A hét fő témája pedig József története. Naponta reggel 9-től 12 óráig, és délután 15 órától 18 óráig tartanak a sokszínű programok. A tábor tematikájában szerepel a gyermekeknek meghirdetett Balogh Béni regéit, mondáit megelevenítő rajzpályázat, melyben a táborlakók is részt vesznek. A gyermekek kíváncsian várják, hogy megnézhessék az új gyermekkönyvtárat, és készülnek a pénteki kirándulásra is. A részvétel díjtalan. A tábor nyitott, bármelyik nap lehet hozzánk csatlakozni. Az első napról beszéljenek a képek.

20170807_11172220170807_111007 20170807_111031 20170807_11392620170807_114052_001 20170807_115459 20170807_115810

A Matyóföldön jártunk

A nagy hagyományokkal bíró és a nagyvilágban jól ismert idei Matyóföldi Folklórfesztivál vendégei voltunk Mezőkövesden, a Matyó Népművészeti Egyesület meghívására, augusztus 5-én, a háromnapos rendezvény szombati napján.

Öröm számunkra, hogy a mexikói, bolgár, ír táncbemutatók, az idén 70 éves Matyó Néptáncegyüttes, különféle népzenei műsorok, koncertek, táncházak sorában bemutatkozhatott a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar is, képviselve szűkebb hazánkat, a Bükki Hegyhát vidékét és bemutatva annak népzenei hagyományait. Megyénket még két együttes, az Agyagbanda Zenekar Miskolcról és az ózdi Szabad Szombat Táncegyüttes képviselte.

 

A helyi hagyományok szerint a programok a város egész területén zajlottak, a Táncpajtától a Kavicsos tóig, Mezőkövesd utcáitól a Zsóry fürdőig.

A szervezők szombaton délelőtt vártak minket a mezőkövesdi Táncpajtához, hogy a délelőtt folyamán két alkalommal mutathassuk be műsorunkat, melyhez egy ismertető szöveget kértek településünk és együttesünk bemutatására. A csoport hetek óta izgalommal és lelkesedéssel várta a matyóföldi bemutatkozást. Új műsorral is készültek, hiszen nyolc régi népdalt tanultak meg és gyakoroltak be a régi pávaköri repertoárból, emellett egy hat nótából álló arató blokkal is szerepeltek.

.

A délután folyamán pedig részünk volt a ma oly népszerű –és számunkra újszerű- flashmob keretében,  a Zsóry fürdőben viseletben  dalolva, szórólapokat osztogatva figyelemfelkeltést produkálni a falunak, a csoportnak és  a rendezvénynek, mely bátran állíthatjuk, sikerült!

 

A fellépések között módunk nyílt arra, hogy mintegy szakmai tapasztalatcsere formájában is, megismerkedjünk a matyó hagyományokkal, a tájházakkal, múzeumokkal, hiszen nekünk is  sok feladatot ad a jövőben a megkezdett hagyományőrzési –és ápolási munkánk folytatása.

 

A rendezvény az együttest működtető Együtt Nekézsenyért Egyesület és az Önkormányzat összefogásával valósult meg. Köszönettel tartozunk Csirmazné Cservenyák Ilona ny. könyvtárigazgatónak, aki hónapok óta a programot szervezve, a nap háziasszonyaként segítségünkre volt a fellépések során éppúgy, mint a mezőkövesdi nevezetességek megismerésében.

 

Bízunk benne, a matyókkal találkozunk még…

 A videókat folyamatosan töltjük fel.

BLnéZs

 

Fotók: Bánfalvi Lászlóné, Balogh Kitti

Video: Tózsa-Bánfalvi Gábor

 

Egyesületünk idei évének eddigi eredményei – dióhéjban

Egyesületünk idei évének eddigi eredményei – dióhéjban

cropped-Együtt-nekézsenyért-Egyesület-logó-a.png

Örömmel tájékoztatjuk egyesületünk valamennyi tagját, és mindazokat, akik figyelemmel kísérik munkánkat és támogatnak bennünket, hogy az idei év első felében vállalt fő célkitűzéseinket- hagyományos egyesületi programjainkon túlmenően- teljesítettük. Bízunk abban, hogy a második félév is hasonló sikerek kíséretében zajlik majd.

Idén bővíteni kívántuk egyesületünk tevékenységét, melynek tartalmát három elemben határoztuk meg:

1. Pályázatok

2017-ben több pályázatot benyújtottunk, a folyamatban lévők mellett egyről már beszámolhatunk, miszerint az

            „Együtt egy egészségesebb életért Nekézsenyben”

című szakmai projektünk megvalósításához 2.500.000 Ft támogatást nyertünk el.

2. Szakmai programok, tapasztalatcserék létrehozása, lebonyolítása és támogatása

2017. augusztus 5- én a Matyóföldi Folklórfesztiválon vehetünk részt Mezőkövesden- köszönet alelnökünknek a kezdeményezésért és a szervezésért- Ennek keretében megismerkedhetünk a Matyóföld értékeivel, az ottani hagyományőrzők hazai és nemzetközi hírű tevékenységével és örülünk a lehetőségnek, hogy a nagy múltú fesztiválon bemutatkozhat egyesületünk népzenei csoportja, a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar. A Községi Önkormányzat által felkarolt és támogatott szakmai programon elnökségi tagjainkkal képviseljük az egyesületet, és bízunk abban, hogy hasznos ötletekkel, módszerekkel gazdagodhatunk, amit a jövőben kamatoztathatunk munkánk során.

3. Nekézsenyi Sport Klub (NSK) épületének felújítása

Az elmúlt hetekben korlátozott anyagi körülményeink ellenére elsősorban a közelgő (július 29-i) Nekézsenyi Sportnapra való tekintettel- de már gondolva arra, hogy távolabbi terveink között hangsúlyosan szerepel a nekézsenyi sportélet újbóli fellendítése- folytattuk az épület és környezete rendbetételét. Örömmel jelentjük, hogy elvégeztük a helyiségek takarítását és fertőtlenítő festését; besegítettünk a sportpálya és a patakpart tereprendezésébe; újrafestettük a kapukat, és önkénteseink további munkálatokkal kívánnak hozzájárulni szervezetünk egyik legnagyobb programja, a Sportnap sikeres lebonyolításához- mely segítségért nem tudunk elég köszönetet mondani.

 

Hamarosan mindhárom fent említett elemről bővebb tájékoztatást adunk.

 

Köszönjük eddigi támogatásukat és segítségüket, melyre a jövőben is számítunk.

 

Az Egyesület vezetősége nevében

Balogh Kitti elnök